Recepten > Indiaas Gekruide Pompoen-Wortelsoep
Indiaas Gekruide Pompoen-Wortelsoep
Ingrediënten
- Pompoen 600 gr
- Wortel 400 gr
- Kokosmelk 400 ml
- Kookroom 100 ml
- Rode peper 3
- Koriander vers 1 bosje
- Kerriepoeder 1 eetlepel
- Amandelschaafsel 30 g
- Gember vers 50 gr
- Ui groot 1
- Knoflook 2 tenen
- Groentebouillon 1 L
- Olie om in te bakken 4 eetlepels
- Olie om mee te serveren
Bereiding
- Pompoen schillen, ontkernen en in blokjes snijden.
- Wortel schillen en in plakjes snijden.
- Rode peper ontzaden en in reepjes snijden.
- Gember, ui en knoflook schillen en fijn hakken.
- Pompoen, wortel, rode peper, gember, ui en knoflook in de olie aanfruiten.
- Kerriepoeder erover strooien en goed mengen.
- Groentebouillon erbij gieten en 20 minuten laten koken.
- Soep pureren.
- Voeg de kokosmelk en kookroom toe en laat nog 10 minuten door koken.
- Serveer met geroosterd amandelschaafsel, koriander en olie.
Notities
Dit is een robuust gerecht dat veel variatie kan hebben.
Elke verhouding pompoen en wortel zal wel oke uitpakken.
Een derde van het pompoen-wortelgewicht kan vervangen worden door aardappel om de soep wat vullender te maken.
De soep kan ook verdund worden met tot wel een liter extra groentebouillon.
Munt ipv. koriander is ook een optie.
Hokkaido- en flespompoen werkt goed.
Zonnebloemolie/pittige olijfolie werkt goed voor bakken/serveren, maar bakken in boter en exotischere serveerolie gebruiken werkt ook.
De kookroom en serveerolie zijn enigszins inwisselbaar.
Het gerecht kan iets chiquer geserveerd worden door van tevoren de koriander door de olie te pureren en dit mengsel op tafel te zetten.
Gebruik dan vier eetlepels olie op een bosje koriander.
Referenties
Dit gerecht is een creatieve kruising van twee recepten uit Marktfrische Küche, Dr. Oetker, 2007:
- Kürbis-Möhrensuppe mit Chili und Koriander, blz. 118
- Möhrensuppe mit Ingwer, blz 172.